01

Поводом 2. априла – Светског дана аутизма,  у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ у Апатину, организована је трибина под називом „Подржимо и ујединимо различитости“.

Светски дан аутизма се у Србији обележава последњих 15 година.

Са фокусом на приступачност, ове године ујединили су се Удружење грађана „За Апатин“, Удружење доброчинитеља „Мали принц“ и Школа за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“ Сомбор.  Трибини су поред заинтересованих грађана, присуствовали и чланови Удружења за подршку особама са аутизмом „Маслачак“ из Сомбора.

Трибину је отворила директорка библиотеке Сања Шијан. Том приликом се обратила и као члан Удружења грађана „За Апатин“ речима: „Упркос повећаној свести о томе шта је аутизам, од изузетне је важности да јавност стекне боље разумевање и да као друштво у целини, делујемо у смеру уклањања потешкоћа и постојећих препрека. Са циљем стварања инклузивног друштва за све, удружени можемо бити права подршка особи са аутизмом и њеној породици.“ Такође је истакла да је добро што о овој теми присутни могу да разговарају и као чланови удружења, као родитељи, али и као представници образовања, те да размотре многе предности и недостатке које спектар аутизма носи са собом.

О  теми су говорили, родитељ и члан удружења „Мали принц“ – Александра Марић, логопед и специјалиста ране интервенције у детињству – Уна Младеновић и дипломирани дефектолог олигофренолог – Ђурашин Керкез.

Александра Марић је о свом „сусрету“ са аутизмом говорила првенствено из угла родитеља, наглашавајући колико је битно рано откривање, присетивши се суочавања са истином, која је за сваког родитеља изузетно тешка. Борба још увек траје. Сви храбри родитељи деце са аутизмом не одустају од борбе да својој деци обезбеде нормално функционисање у друштву.

Када је инклузија у образовању у питању, велику подршку породицама и деци са аутизмом у нашој општини пружају стручњаци из Школе за основно и средње образовање „Вук Караџић“ Сомбор, чији су запослени овом приликом говорили о предностима образовања деце са сметњама у развоју у њиховој установи,  као и о спектру услуга које они као устнова пружају. Истакли су новине у њиховом раду, као што је пилот пројекат – образовање кроз 5 модула, кроз који се деца обучавају за живот и стицање потребних вештина и навика, како би били што самосталнији. Новина је и  опремање и отварање медицинске собе, чија ће сврха бити смањивање стреса код деце приликом различитих лекарских интервенција. Ускоро треба да се отвори и телефонска линија за родитеље, за кризна стања.

Организатор ове посећене и корисне трибине „Подржимо и ујединимо различитости“ је Удружење грађана „За Апатин“, те је координатор овог пројекта, Сања Шијан, овом приликом истакла велику и важну улогу Општине Апатин – као покровитеља и захвалила се на вишегодишњој подршци коју пружају удружењима грађана наше општине.