IMG-da416a2ce7dcc85fba85154a96a70a27-V

Светски дан аутизма обележава се 2. априла последњих седамнаест година. Циљ обележавања овог датума је пружање помоћи и повећање разумевања за особе са аутизмом, дајући им подршку широм света.

Сваке године, Удружење грађана „За Апатин“ обележава важне датуме за нашу заједницу. У оквиру својих пројектних активности, које се базирају на освешћивњу јавности када су у питању поремећаји из спектра аутизма, болести зависности, малигне болести, проблеми са којима се суочавају чланови породица особа из осетљивих категорија, Удружења грађана „За Апатин“ успешно, већ седму годину локалној заједници представља и приближава важност заједничког деловања. Значај подршке грађанима из осетљивих категорија, као и њиховим породицама, односно, старатељима, је од великог значаја. Бројни изазови и разна очекивања са којима се у свакодневној борби са инвалидитетом који имају, могу сретати, умногоме имају утицаја на њихово ментално здравље и свеукупни квалитет живота.

Директорка Народне библиотеке и члан Удружења грађана „За Апатин“ Сања Шијан, ове године, заједно са родитељима из Удружења доброчинитеља „Мали принц“, директорком, психологом, дефектологом из Центра за социјални рад Апатин, Удружењем грађана „Бреза“, као и педагогом школе и чланом интерресорне комисије, организовала је и водила трибину под називом „ЗАЈЕДНО СМО БОЉИ“.

Уз овај слоган, фокус је на циљевима да се нагласи да је неопходан свеобухватан приступ на животном путу особа са аутизмом, како би оне заиста уживале своја права и живеле срећним и испуњеним животом, као и да се пружи подршка и помоћ породицама.

Током двочасовне трибине, размењено је много корисних информација, изнесено низ  решења, које наша Општина реализује кроз програм подршке Центра за социјални рад, уз дефектологе, психологе, интерресорну комисију. Чули смо глас родитеља, што је веома важно и корисно, како бисмо благовремено, као заједница могли да се ујединимо и дамо помоћ и подршку у превазилажењу проблема и изналажењу заиста неопходних решења.