ae1

У препуној сали Спомен библиотеке у Пригревици одржано је књижевно вече у петак, 9. јуна 2023. године, у 19 часова. Тема вечери је била промоција збирке песама ,,Храст и ружа“ ауторке Ане Ераковић.

Књига представља збирку стиховних прича за малу и велику децу у којој се песникиња трудила да стилски уобличи сваку песму, али је акценат ипак ставила на садржај и циљ песама, а то су поруке којима се свака песма и завршава, попут наравоученија у баснама.

Ана Ераковић је успела да нас са пуно хумора уведе у свој имагинарни свет који је далеко од градске вреве и опише односе који су врло блиски и присни.

Свака песма је испевана једноставним, али опет и модерним језиком, а све зарад добре комуникације са децом.

У биографији Ане Ераковић се не спомиње Пригревица као место њеног рођења или школовања, али је ово место у коме је она одрастала и које је у многоме допринело формирању њене личности као и инспирацији за велики број њених песама, што је учинило и да атмосфера буде посебно свечана и емотивна.

У организацији су учествовали ученици Основне школе „Младост“ из Пригревице које су припремале учитељице Снежана Нишевић и Снежана Вањек, као и ученици из Основне школе „Жарко Зрењањин“ из Апатина и један ученик из Основне школе „Светозар Марковић Тоза“ из Новог Сада. Модератор вечери је била професорка књижевности Драгана Чугаљ.