01

КАКО ЕМОЦИЈЕ УТИЧУ НА НАШ СИСТЕМ ЗА ВАРЕЊЕ И КАКО „ВАРИМО“ ЕМОЦИЈЕ?

У среду, 23. августа, у библиотеци „Миодраг Борисављевић“ Апатин, одржано је предавање из психосоматике дигестивног система, о коме је говорила Елена Батинић, магистар психологије из Москве.

Овом приликом смо чули како наш систем за варење реагује на емоционално стање човека, односно како различите емоције утичу на нашу исхрану и сазнали смо да што смо више у радосном или смиреном стању док једемо и узимамо храну са великим интересовањем, то се наш дигестивни систем лакше носи са својим задатком.Насупрот томе, што смо више узнемирени, изнервирани, увређени или уплашени, то је теже нашем систему за варење да ради несметано. У таквом емоционалном стању јављају се грчеви, надимање стомака и друге болне сензације. Особа је уплашена и обраћа се лекару да реши проблем уз помоћ лекова, али третман доноси само привремене резултате уколико је особа и даље у негативној или стресној ситуацији. Лекови неко време помажу, али уз редовне бриге због проблема у породици или на послу, човек може поново да осети страховите сензације, које онда пређу у хронику.

Сазнали смо да систем за варење има свој нервни систем и да се приликом доброг расположења током уношења хране, у нашим цревима производи хормон радости – серотонин, који додатно поправља расположење човека.

На примерима из личног искуства са радом са клијентима, наша гошћа је објаснила како се укључује људски пробавни систем, у почетку користећи и формирајући примарне сензације и утиске, користећи чула вида и мириса.

Разговарали смо и о томе како се у детињству, на позадини емоционалних везаности и позитивних емоција, формирају наше преференције укуса и  како су наши пријатни утисци о људима често повезани са одређеним јелима или производима и обрнуто. Ови утисци могу остати са нама за цео живот.

На практичним примерима је речено да се свака болест нашег пробавног система формира на бази негативних емоција које не можемо или се плашимо да изразимо у породици или на послу, а које су повезане са одбраном наших граница, наше територије и жалости што те границе не можемо да бранимо онако како бисмо желели.

Такође, на практичним примерима показано је како су људи, решавајући своје емоционалне проблеме у породици и са колегама на послу, успели да се отарасе разних болести органа за варење. Конкретно, од гастритиса и синдрома иритабилног црева.

Сазнали смо да се  у пракси показало да је са становишта психосоматике свака болест која се јавља у телу – маркер одређеног специфичног унутрашњег емоционалног сукоба особе.

У циљу што јаснијег демонстрирања психосоматских реакција у телу, одржана је психолошка игра „Како опажамо и варимо емоције пробавним системом?“.

Сви који су желели да замисле себе као један од органа дигестивног система учествовали су у игри и осетили све сензације и реакције разних позитивних и негативних емоција које се рефлектују у органима.

За многе учеснике игре ово је било својеврсно откровење и несвакидашња спознаја, зашто имају одређене тегобе и болести органа за варење или појединих органа.

Предавање и игра су примљени са интересовањем и задовољством. Учесници су се током игре подржавали смехом и додавали коментаре о свом стању и осећању.

Било је веома пријатно у оваквом окружењу и са овако искусним предавачем и водитељем радионица, примити нова и освежити постојећа  знања и искуства.