01

Међународни дан писмености обележава се широм света 8. септембра. Идеја о обележавању међународног дана писмености појавила се на Светској конференцији министара образовања, на тему искорењивања неписмености. Циљ је да се сваке године међународна заједница подсети на статус писмености и образовања деце и одраслих и упозори на проблем неписмености који још увек постоји у неким деловима света. Писменост није сама себи сврха, она је темељно људско право. Статистика говори да је 4500 деце, узраста од 10 до 19 година, у Србији је неписмено. Међу младима је изражена употреба жаргонизма и страних речи, а лексички фонд им је сиромашан.

У петак, 8. 9. 2023. gгодине, ученици четвртог разреда Основне школе “Иван Горан Ковачић” из Сонте, у пратњи учитељице Биље Рибић, посетили су Народну Библиотеку у Сонти. Повод посете је био Међународни дан писмености.

Библиотекар и деца разговарали су о важности читања, важности образовања и писмености и заједно закључили да једино читањем књига обогаћујемо своје знање, упознајемо друге личности, пределе, обичаје. Читањем повећавамо свој фонд речи, који ће нам помоћи да лакше објаснимо неке појмове, жеље и осећања. Деца су се у библиотеци највише занимала за енциклопедије. Најинтересантније текстове о животињама, свемиру и историји деца су записала у свеске.

Библиотека је ризница писмености и свега лепог што нам носи радост читања.