IMG-f7ee3aa95b7a82caf7beb1b3c54b913c-V

У среду 1. 11. 2023. године, поводом 20 година завичајног књижевног стваралаштва, част и задовољство нам је било да у нашој библиотеци уприличимо промоцију завичајног музичког и књижевног стваралаштва, под називом „Нека живи завичајна књига и пјесма“.

Гости аутори су били: врсни певач и познавалац  личке и крајишке традиције – Добривоје Добре Павлица и његова супруга и сарадница – Ђурђица Ђурђа Борић, а пратња им је била  женска певачка група „Огњиште“из Апатина.

У току свог културнио – уметничког и естрадног рада и стваралаштва, овај вредни брачни пар, урадио је много на истраживању, неговању и очувању народне песме, обичаја, традиције и идентитета народа Лике и Крајине. Снимили су већи број радио и ТВ емисија.

Писали су и издали књиге о завичају, личким обичајима, личкој ношњи, песми, шалама, а с циљем да се од заборава сачува народно стваралаштво српског православног народа Лике.

Наслови објављених завичајних књига: „Најљепше личке шале о Дани и Мани“; „Личка народна ношња“; „Личке народне пјесме, кола и плесови и лички народни музички инструменти“; „Тесла у народној пјесми и стваралаштву Добривоја Павлице“; „Златно личко прело“; „100 година личких прела у Новом Саду“ чије се проширено, измењено и допуњено издање очекује до краја ове године. Половина наведених књижевних издања садржи комплементарне CD-ове, крунисане златним медаљама, добијених на Тесла Фесту у Новом Саду и од Теслине научне фондације из Филаделфије.

Аутори су припремили за снимање, видео издање народног обичаја“Златно личко прело“, ради уписа у национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, како би овај древни обичај Срба из Лике трајно сачували.