01

Дан Библиотеке обележен је пригодним програмом насловљеним „Омаж Миодрагу Борисављевићу“. Ове године навршило се 130 година од рођења Панонског Тургењева, како је Борисављевића назвала књижевна критика, и 10 година како је Библиотека понела његово име.

Борисављевић је стварао „подаље од дневне књижевне наметљивости, живео у свом стваралачком забрану, градећи своју питку прозу и преносећи богато искуство у топла и хумана казивања“.

Гости Библиотеке били су његови потомци.

Његова унука Мира Павићевић говорила је о свом детињству, о деди Миодрагу и баки Анђи, о скромној кућици на Лавачу, где су једнако срдачно и гостољубиво дочекивани сви знани и незнани људи – били то  рибари, ћумурџије, коритари… Као што су Толстоја походили у Јасној пољани, тако су на Лавач долазили бројни писци, песници и заљубљеници у писану реч.

Борисављевићев унук, Владимир Борисављевић, приказао је филмски запис „Песник тишине“ снимљен 1967. године, сачуван у архиви РТС и фотографије  из породичног албума. Приказан је и снимак реакције академика Стевана Раичковића, великог пријатеља и лавачког комшије Миодрага Борисављевића, на новинску вест о рушењу његове рибарске куће 1992. године.

Вече је окончано музиком још једног унука, Војкана Борисављевића, чувеног композитора и диригента.

Књигу „Сабрана дела“ Миодрага Борисављевића, коју је Библиотека издала 2015. године, присутни су добили на поклон како би упознали лик и дело српског Тургењева у свој величини.