00

У организацији Удружења грађана „За Апатин“ и Народне библиотеке, синоћни гост, један од медијски најзаступљенијих лекара, популаран предавач на универзитетима, у саветовалиштима, на наше задовољство и у библиотекама, био је примаријус доктор Петар Боровић. Писац је књига за масовно медицинско описмењавање и на неки начин заштитни је знак Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Имали смо прилику, од заиста сјајног и искусног говорника, човека који је свој живот и рад посветио науци, чути веома корисне савете како да једемо, колико и када да пијемо воду, да при том не малтретирамо своје бубреге, већ да очувамо њихово здравље, а самим тим и здравље читавог организма.

Како и са чим почети дан?

Шта и када доручковати?

Које намирнице користити, у којој комбинацији, када и како?

Колико је значајан унос воде?

А посебно важне информације односиле су се на тему предавања – Шта ако живимо и хранимо се здраво, а болест дође, где то грешимо?

Исхрана је пресудна за здравље организма, те је веома важно да развијемо културу и стекнемо здраве навике једења и пијења.

У сарадњи са Удружењем грађана „За Апатин“ у нашој библиотеци гостовали су многи еминентни стручњаци и одржаване трибине, на теме: Како стићи до здравог живота, Шта и колико треба јести, Како преусмерити особе са болести зависности, Како се одрећи алкохола… и сличне. Оно што је важно, што видимо по посећености ових предавања и трибина, да је све већи број људи вољан да прими информације о здравом животу. Истина, полако, али освешћивање јавности и јесте дугорочан процес, а промоција здравља озбиљна светска стратегија, којој на овај начин дајемо велики допринос.