01

Гости предавачи, психолози и психотерапеути Слађана Џунић и Ивана Перић, су 10. 10. 2023. године на тему очувања менталног здравља, апатинској публици, у препуној библиотеци, пренеле много корисних савета.

Ментално здравље се дефинише као стање опште добробити, односно, као стање социјалне, физичке и психолошке добробити, што је много шире од раније дефиниције као стања одсуства болести или симптома. Ментално здравље је, као концепт, неодвојиво од теме благостања (wellbeing) и постоји пуно фактора који утичу на осећај субјективног благостања.

Из психолошке праксе наглашавају и поручују, да је ментално здравље један широк капацитет, који је важно неговати и у који је важно улагати кроз активну бригу о  себи. Ментално здравље се базира и на односу према себи, који треба да буде један здрав, реалистичан однос самољубави, самонеге и самоприхватања. Када смо ментално здрави, имамо снаге да се изборимо са различитим изазовима, лакше превладавамо стрес, вратимо се у емоционалну равнотежу, лакше управљамо емоцијама, чешће доживљавамо птијатне емоције, осећамо се продуктивно, мотивисано, отворени смо за блискост, правимо баланс између посла и личног живота, креативнији смо и отворенији за нова искуства. У центру нашег менталног здравља су емоције и важно је да себи дамо дозволу и на непријатна осећања и да кажемо себи „добро сам и када се не осећам увек ок“. Брига о менталном здррављу постаје изузетно важна у неизвесним и високо стресним временима. Бринути о себи није себично, већ неопходно, јер како ћемо сипати из празне чаше?

Најбољи смо сами према себи онда када смо свесни неопходности бриге и о менталном и о телесном здрављу и када здрављу приступимо управо холистички, целовито.